V življenju so nihanja razpoloženja nekaj normalnega. Vsake toliko se lahko vsak izmed nas sooči z obdobjem, ki je za nas negotovo, še posebej takrat, ko se zavemo, da vsega ne moremo popolnoma nadzorovati, kadar ne vemo, kako se bo razvila neka situacija in kako dolgo bo trajala. To lahko vzbuja občutke strahu, jeze, nemoči in žalosti ter povzroča stres. Kadar se znajdemo v takšnem obdobju, ko se počutimo tesnobne, zaskrbljene, ponavadi pomislimo na načine, kako bi se lahko tega počutja znebili, ga prekinili ali ustavili. V naši družbi, ki jo včasih poimenujemo kar »mokra kultura«, v zgoraj opisanih situacijah tako marsikdo pomisli na ali tudi poseže po alkoholu, v upanju, da bodo tesnoba, stres, zaskrbljenost in strah izginili.

Pitje alkohola ima tudi v takih situacijah negativne učinke, saj vpliva na naše telo, na naše vsakodnevno delovanje, osebno stisko pa še poveča. Težave s tem ne rešimo, ampak jo navadno še poglobimo. Pogosto se zgodi, da vpliva tudi na odnose z bližnjimi in drugimi ljudmi, ki bi nam lahko ravno v tem obdobju predstavljali posebno oporo.

Če vam alkohol povzroča preglavice ali se s težavami zaradi alkohola spopadajo vaši bližnji, se lahko po nasvet obrnete na kateregakoli izmed navedenih zdravstvenovzgojnih centrov ali centrov za krepitev zdravja po vsej Sloveniji. Izberete lahko tistega, ki vam najbolj ustreza – glede na lokacijo. Več o tem si lahko preberete tudi tukaj.

Če se delavnic za podporo pri opuščanju čezmernega pitja alkohola ne morete ali ne želite udeležiti, vseeno pa vas zanima in bi si želeli nekoliko pobliže pogledati svoj odnos do alkohola, vam je na voljo anonimna in brezplačna spletna aplikacija.

Nasveti v znakovnem jeziku

Nasveti v zvočni obliki

Pišite nam