Aktivnosti in programi

Včasih je za spremembo življenjskih navad, povezanih z zdravjem, dovolj le majhna spodbuda.

V CKZ/ZVC so odraslim od 19. leta dalje na voljo skupinske delavnice in individualna svetovanja, kjer lahko dobite strokovne informacije in podporo, ki vam bodo v pomoč, ko boste želeli izboljšati svoje zdravje in počutje.

Če potrebujete le krajši individualni posvet s strokovnjaki iz CKZ/ZVC, se lahko naročite na Pogovorne ure za krepitev zdravja.

Če imate urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, so aktivnosti in programi v CKZ/ZVC za vas brezplačni.

Delavnice in svetovanja

V CKZ/ZVC se lahko udeležite temeljnih (kratkih) in poglobljenih (dolgih) delavnic in svetovanj.

V temeljnih delavnicah se boste seznanili s pomenom zdravega življenjskega sloga za ohranjanje in krepitev zdravja. S strokovno pomočjo boste izoblikovali načrt za vključevanje pozitivnih sprememb v svoj vsakdan. V poglobljenih delavnicah in individualnih svetovanjih boste pridobili znanja in veščine ter motivacijo za spremembo vedenja, povezanega z zdravjem.

Nekaterih delavnic in individualnih svetovanj se lahko udeležite le po predhodno opravljenem preventivnem pregledu, pri drugih pa pregled ni obvezen.

Za vključitev v delavnice in svetovanja se pozanimajte pri strokovnjakih v vašem CKZ/ZVC.

Temeljne kratke delavnicePoglobljene dolge delavnice

Temeljne (kratke) delavnice in svetovanja

V temeljnih delavnicah se boste seznanili s pomenom zdravega življenjskega sloga za ohranjanje in krepitev zdravja. S strokovno pomočjo boste izoblikovali načrt za vključevanje pozitivnih sprememb v svoj vsakdan.

Obsegajo eno skupinsko srečanje.

Zdravo živim

Zdravo živim/Življenjski slog:

Pogovarjali se boste o pomenu zdravega življenjskega sloga (zdrave prehrane, telesne dejavnosti, obvladovanja stresa, opuščanja kajenja in tveganega pitja alkohola) za ohranjanje in krepitev zdravja, izboljšanje počutja ter preprečevanje in zdravljenje kroničnih bolezni.

Ali sem fit?

Ali sem fit?:

Pod strokovnim vodstvom fizioterapevta in ob pomoči kineziologa ali medicinske sestre boste opravili enega izmed treh preizkusov za ugotavljanje telesne zmogljivosti. Prejeli boste tudi vam prilagojeno priporočilo za telesno dejavnost, s katero boste lahko učinkovito okrepili zdravje.

Dejavniki tveganja

Dejavniki tveganja (Zvišan krvni tlak, Zvišane maščobe v krvi, Zvišan krvni sladkor):

Dobili boste informacije in znanja o najpogostejših dejavnikih tveganja (zvišan krvni tlak, zvišane maščobe v krvi, zvišan krvni sladkor), veščinah za njihovo obvladovanje in nasvete za pravilno izvajanje samomeritev.

Tehnike sproščanja

Tehnike sproščanja:

V delavnici boste pod strokovnim vodstvom preizkusili tri različne tehnike sproščanja, spoznali njihove koristi ter dobili navodila, kako jih izvajati doma.

Sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen tipa 2:

Dobili boste vse informacije o sladkorni bolezni tipa 2, pod strokovnim vodstvom medicinske sestre pa boste spoznali, kako v svoje vsakdanje življenje postopoma uvesti spremembe, ki vam bodo olajšale življenje s sladkorno boleznijo in zmanjšale njene vplive.

Delavnica se izvaja izključno v CKZ.

Telesna pripravljenost

Test telesne pripravljenosti za odrasle/starejše:

Dobili boste poglobljeno oceno svoje telesne pripravljenosti. Na podlagi te ocene vam bo fizioterapevt ali kineziolog predlagal ustrezno telesno dejavnost za krepitev zdravja. V kolikor ste stari 65 let in več, morate pred testiranjem opraviti pregled pri izbranem osebnem zdravniku.

Poglobljene (dolge) delavnice in svetovanja

V poglobljenih delavnicah in individualnih svetovanjih boste pridobili znanja in veščine ter motivacijo za spremembo vedenja, povezanega z zdravjem.

Na te delavnice in svetovanja vas lahko napotita izbrani osebni zdravnik ali diplomirana medicinska sestra iz ambulante družinske medicine, po predhodno opravljenem preventivnem pregledu. Delavnic se lahko udeležite tudi skupaj s svojci.

Svetovalnica za zdrav življenjski slog

Na te delavnice in svetovanja vas lahko napotita izbrani osebni zdravnik ali diplomirana medicinska sestra iz ambulante družinske medicine, po predhodno opravljenem preventivnem pregledu. Delavnic se lahko udeležite tudi skupaj s svojci.

Zdravo jem

Zdravo jem:

Poučili se boste o zdravi prehrani ter usvojili veščine za postopno uvajanje sprememb v vaše prehranjevanje. Delavnica obsega štiri skupinska srečanja in dve individualni svetovanji.

Gibam se

Gibam se:

Dobili boste poglobljeno oceno svoje telesne pripravljenosti ter znanje in veščine za varno in ustrezno izvajanje različnih vrst telesne dejavnosti. Delavnica obsega trinajst skupinskih srečanj in dve individualni svetovanji. Delavnica poteka pod strokovnim vodstvom fizioterapevta. V CKZ pri testiranjih telesne pripravljenosti sodeluje tudi kineziolog.

Zdravo hujšanje

Zdravo hujšanje:

Dobili boste znanja in veščine za spreminjanje prehranskih in gibalnih navad ter podporo v procesu hujšanja in pri vzdrževanju zdravega življenjskega sloga. Delavnica obsega osemnajst skupinskih srečanj, šestnajst srečanj telesne vadbe, individualne posvete in skupinska testiranja telesne pripravljenosti.

S sladkorno boleznijo skozi življenje

S sladkorno boleznijo skozi življenje:

Delavnica je namenjena osebam s sladkorno boleznijo tipa 2. Dobili boste najpomembnejša znanja o sladkorni bolezni tipa 2 ter veščine za postopno uvajanje sprememb v vaše vsakdanje življenje. Skozi 5 skupinskih srečanj vas bodo vodili medicinska sestra, zdravnik družinske medicine, farmacevt in svetovalka za sladkorno bolezen.

Delavnica se izvaja izključno v CKZ.

Svetovalnica za duševno zdravje

Vključuje tri delavnice, ki so sestavljene iz štirih skupinskih srečanj in kratkega individualnega razgovora. Na delavnici Podpora pri spoprijemanju z depresijo in Podpora pri spoprijemanju s tesnobo vas lahko poleg osebnega zdravnika ali diplomirane medicinske sestre iz ambulante družinske medicine napotijo tudi psiholog v zdravstveni dejavnosti, klinični psiholog ali psihiater.

Depresija

Podpora pri spoprijemanju z depresijo:

Spoznali boste osnovne značilnosti depresije, vzroke zanjo ter potek in načine zdravljenja ter pridobili znanja in veščine, s katerimi si boste lahko pomagali izboljšati svoje počutje.

Tesnoba

Podpora pri spoprijemanju s tesnobo:

Spoznali boste osnovne značilnosti tesnobe (anksioznih motenj), vzroke zanjo ter potek in načine zdravljenja ter pridobili znanja in veščine, s katerimi si boste lahko pomagali izboljšati svoje počutje.

Stres

Spoprijemanje s stresom:

Spoznali boste osnovne značilnosti doživljanja stresa, vzroke zanj ter načine njegovega obvladovanja. S pridobljenimi veščinami si boste lahko pomagali izboljšati svoje vsakodnevno počutje.

Svetovalnica za tvegana vedenja

Vključite se lahko v tisto obliko svetovanja, ki vam bolj ustreza.

Opuščanje kajenja (skupinsko)

Skupinsko svetovanje za opuščanje kajenja:

Dobili boste ključne informacije in strokovno podporo pri opuščanju kajenja. Svetovanje obsega šest skupinskih srečanj.

Opuščanje kajenja (individualno)

Individualno svetovanje za opuščanje kajenja:

Dobili boste ključne informacije in strokovno podporo pri opuščanju kajenja. Svetovanje obsega šest individualnih srečanj.