Stres je običajen spremljevalec našega vsakdana. Ustrezna raven stresa nas celo spodbuja, da se pri določeni aktivnosti odrežemo bolje in smo za dosego ciljev dovolj motivirani.

Včasih pa nas neprijetne misli, skrbi ali negativna čustva v stresnih situacijah kar preplavijo in nas ovirajo v našem delovanju – npr. opažamo, da smo hitro razdražljivi in se pogosto znajdemo v prepiru z drugimi, umikamo se od bližnjih in od nam ljubih dejavnosti ter v sebi čutimo notranji nemir. Neprijetna občutja ali misli so lahko usmerjena na obsojanje drugih ali samega sebe, lahko gre za podoživljanje neprijetnih dogodkov iz preteklosti ali zaskrbljenost glede prihodnosti.

Takrat, ko nas tovrstna čustva ali misli prevzamejo do te mere, da jih ne uspemo več nadzirati (tj. ko nas preplavi »čustvena nevihta«), nam je lahko v pomoč tehnika prizemljitve. S to tehniko se ponovno osredotočimo na okolico, na ljudi okoli nas in dejavnost, ki jo v tistem trenutku izvajamo. Šele, ko smo v dogajanje okoli nas aktivno vpeti, ko naši okolici in ljudem okoli nas posvečamo pozornost, se lahko namreč veliko bolje spopadamo z izzivi vsakdanjih situacij in s stresom, ki jih te prinesejo s seboj.

Pri spoznavanju in uporabi tehnike sta nam lahko v pomoč naslednja dva posnetka.

Prvi posnetek je namenjen vsem, ki bi tehniko prizemljitve šele želeli spoznati. Na začetku je na kratko predstavljena tehnika prizemljitve in njeni koraki, nato sledi vodena izvedba tehnike.

Drugi posnetek je namenjen tistim, ki tehniko prizemljitve že poznajo in bi jo želeli samo izvajati ob glasovnem vodenju.

Tehniko prizemljitve lahko izvajate na različne načine, zato je pomembno, da najdete tisti način, ki bo ustrezal vam in morebitnim omejitvam trenutne situacije. Pogosteje kot boste tehniko izvajali, lažje se boste prizemljili in usmerjali pozornost na »tukaj in zdaj« tudi med stresno situacijo.

Pišite nam