Sproščanje pozitivno vpliva na različne vidike posameznikovega telesnega in duševnega zdravja, saj prispeva k učinkovitejšemu spoprijemanju s stresom, izboljšanju spanja in zmanjšanju utrujenosti, izboljšanju koncentracije in spomina, povečanju samozaupanja, lajšanju bolečine,  preprečevanju ali tudi zmanjševanju psihosomatskih bolezni.

Sprostitev lahko dosežemo na različne načine in s pomočjo raznovrstnih aktivnosti, ki jih radi izvajamo – od sprehodov, vrtnarjenja, športa do branja knjig, ustvarjalnosti, poslušanja ali ukvarjanja z glasbo. Enega od dokazano učinkovitih in dostopnih načinov sproščanja pa predstavljajo tudi tehnike sproščanja.

Če se želimo sproščati z uporabo tehnik sproščanja, je ključno, da izberemo oziroma najdemo sebi ustrezno tehniko, ki se jo pravilno naučimo in ki jo tudi redno izvajamo.

Pri tem vam je lahko v pomoč delavnica Tehnike sproščanja v zdravstvenih domovih, na kateri boste spoznali in preizkusili tri različne tehnike sproščanja – dihalne vaje, postopno mišično sproščanje in vizualizacijo pomirjujočega kraja, ter dobili vsa potrebna navodila in usmeritve za njihovo izvajanje. Za podporo pri izvajanju tehnik sproščanja doma pa lahko uporabite priročnik Tehnike sproščanja (z opisi tehnik in s slikovnim gradivom) ter spodaj objavljene zvočne posnetke posameznih vodenih vaj.

 

Opomba: Ker trenutne razmere ne omogočajo izvajanja delavnice v prvotni obliki, se za osnovna priporočila in opozorila glede izvajanja posameznih tehnik obrnite na svoj zdravstveni dom, posnetki in priročnik Tehnike sproščanja pa so vam v podporo pri samostojnem izvajanju doma.

 

Splošna priporočila za izvajanje tehnik sproščanja

 

Dihalne vaje

 

Postopno mišično sproščanje

 

Vizualizacija pomirjujočega kraja – Morska obala

 

Vizualizacija pomirjujočega kraja – Morska obala s posnetki iz Mesečevega zaliva

 

Vizualizacija pomirjujočega kraja – Jesenski gozd

 

Vizualizacija pomirjujočega kraja s posnetki jesenskega kraškega gozda

 

Produkcija Radio Slovenija, zvok Vjekoslav Mikez, bere Bernard Stramič
Posnetki okolja –  3D audio iz oddaj Izlet doma Vala 202, avtor Gašper Andrinek

Tehnike sproščanja pripravila in izvedla mag. Alenka Tančič Grum, univ. dipl. psih., NIJZ.

Pišite nam