Biorazgradljiva vrvica v slovenska hmeljišča

 

Ob predstavitvi vzpostavitve in delovanja Lokalne skupine za krepitev zdravja (LSKZ) Spodnje Savinjske doline, ki je potekala na delavnici o delovanju LSKZ februarja 2020, sta člana predstavila izvrsten dosežek skupine že v prvih mesecih obstoja. LSKZ Spodnje Savinjske doline že od vzpostavitve v oktobru 2018 temelji na dobri povezanosti šestih občin – Žalec, Prebold, Polzela, Braslovče, Tabor, Vransko, sodelovanju županov in različnih lokalnih organizacij.

Spodnja savinsjka dolina

Spodnja savinsjka dolina; Ivan Lipičnik

Med začetno analizo razmer v njihovem lokalnem okolju so ob razvoju strateškega načrta LSKZ kmalu prepoznali konkretno potrebo po proaktivnem delovanju za bolj zdravo lokalno okolje. Ugotovili so, da najbolj markantna značilnost pokrajine Spodnje Savinjske doline – doline zelenega zlata, ki sicer doda poseben čar njeni lepoti, na žalost v okolju pušča tudi trajno ekološko škodo.

Vsako leto ostane po obiranju storžkov hmelja 22.500 ton hmeljevine (listi in stebla hmelja), ki je prepletena s 93 tonami nerazgradljive plastične vrvice. Trenutno množično uporabljena polipropilenska vrvica se v okolju razkraja tudi do 450 let ter zaradi nerazgradljivosti otežuje predelavo hmeljevine v kompost.

Na delavnici sta Rok Repas iz Centra za krepitev zdravja Spodnje Savinjske doline in Alenka Doler iz Razvojne agencije Savinja (oba sta člana LSKZ ) predstavila, kako so tudi zaradi delovanja LSKZ pridobili podporo ključnih partnerjev (ministrstev ipd.) na lokalni in nacionalni ravni, za prijavo in sodelovanje  v evropskem projektu LIFE BioTHOP, ki ga vodi Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, s pomočjo katerega trenutno linearno gospodarstvo (produkcija odvečne plastike za enkratno uporabo in sežig hmeljevine) preusmerjajo v krožno gospodarstvo (celovit izkoristek hmeljevine za izdelavo komposta, nove biorazgradljive proizvode, izboljšana energetska učinkovitost in zmanjšanje emisij toplogrednih plinov).

Ideja partnerjev iz 5-tih držav EU je bila uporabiti naraven, biološko razgradljiv in kompostabilen material (PLA oz. polimlečno kislino) za izdelavo hmeljarskih vrvic, s katerimi lahko zaradi skorajda enakih lastnosti popolnoma zamenjamo obstoječe plastične vrvice – a  so hkrati 100% biorazgradljive, kompostabilne in okolju prijaznejše. Pri ustrezno izvedenem kompostiranju se namreč razgradijo na vodo, CO2 in biomaso. S tem pa se spremeni hmeljevina v primarno surovino za izdelavo komposta na kmetijah (organsko gnojilo).

S svojimi inovativnimi idejami so šli še korak dlje in razvili vrsto biorazgradljivih izdelkov iz hmeljevine – hmeljevih vlaken (biokompozitni materiali, sadilni lončki za vrtnarstvo ter embalaža za steklenice), ki tej potrošni surovini doda nov cikel uporabe. Vpeljana rešitev ponuja dober vpogled, kako lahko sodelovanje ključnih partnerjev doprinese k bolj zdravemu okolju in pripomore k lokalnim, nacionalnim in celo nadnacionalnim spremembam, saj je razvita  dobra praksa prenosljiva in ponovljiva tudi v drugih okoljih po svetu.

Projekt je sofinanciran v okviru programa LIFE Evropske Unije, s strani Ministrstva za okolje RS, občin Spodnje Savinjske doline (Braslovče, Polzela, Prebold, Tabor, Vransko in Žalec) in Združenja hmeljarjev Slovenije.

Pišite nam