Kako kajenje vpliva na pljuča?

V primerjavi z nekadilci je pljučna funkcija kadilcev zmanjšana. Kajenje cigaret povzroča različne bolezni dihal:

  • kronični bronhitis – povečana tvorba sluzi v dihalih, ki prisili kadilca h kašlju,
  • emfizem – bolezen, ki počasi uniči sposobnost dihanja; pregrade med pljučnimi mešički propadejo, zmanjša se površina, na kateri se izmenjujejo plini, in v kri pride manj kisika. Pri hudih oblikah emfizma potrebujejo bolniki dodaten kisik – kisikove bombe.

V Sloveniji je 3.000–4.000 oseb na leto hospitaliziranih zaradi kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB), 500–600 oseb na leto pa zaradi KOPB umre.

Kaj, če kadim kratek čas in nato neham?

Kajenje povzroča škodo že ob prvem poskusu in povzroča odvisnost podobno heroinu, kokainu, alkoholu, zato je bolje, da s kajenjem sploh ne začnete. Tudi po letih abstinence od kajenja je lahko ena sama cigareta dovolj, da ponovno zapadete v odvisnost.

Zakaj kadilci kašljajo?

Tobačni dim vsebuje snovi, ki dražijo sluznico dihal. Le-ta se varuje s tvorbo sluzi, ki sili kadilca h kašlju. Za kadilce je zelo tipičen jutranji kašelj. Ljudje imamo v dihalih celice z migetalkami, ki varujejo sluznico dihal tako, da utripajo v smeri proti ustom in s tem iz pljuč odstranjujejo škodljive snovi. Kajenje upočasni delovanje migetalk, zato škodljive snovi in sluz ostajajo v dihalih. Ko kadilec spi, se nekaj celic z migetalkami obnovi in ko se zbudi, poskušajo le-te iz pljuč izločiti škodljive snovi ter sluz, rezultat tega pa je kašelj. Po dolgotrajnem kajenju so celice z migetalkami zelo okvarjene, zato postane kadilec bolj dovzeten za okužbe z bakterijami in virusi.

Kako kajenje škoduje nosečnicam in razvijajočemu se plodu?

Kajenje med nosečnostjo lahko sproži spontani splav, mrtvorojenost otroka, nenadno smrt dojenčka. Do 10 % smrti dojenčkov bi lahko preprečili, če mame med nosečnostjo ne bi kadile. Nikotin, CO in druge škodljive snovi prehajajo skozi posteljico v telo razvijajočega se otroka in ovirajo dotok kisika in hranilnih snovi, potrebnih za rast.

Ali obstaja varna oblika kajenja?

Ne.

Tobačni izdelek, ne glede na vrsto, škoduje zdravju. S prehodom na cigarete z manjšo vsebnostjo nikotina/katrana/CO ne koristite zdravju, saj boste za zadovoljitev telesne potrebe po nikotinu povišali število pokajenih cigaret in/ali globje inhalirali.

V primeru, da ne povišate števila pokajenih cigaret ali ne inhalirate globje kot prej, pa so koristi popolnega prenehanja bistveno večje v primerjavi z nadaljevanjem kajenja.

Ali so mentolove cigarete bolj varne?

Ne. Lahko so še bolj škodljive. Mentol povzroča občutek hlajenja v žrelu, zato obstaja nevarnost globljega inhaliranja ali daljšega zadrževanje dima v pljučih kot pri navadnih cigaretah.

Ali mi kajenje pomaga pri premagovanju stresa?

V resnici ne. Če ste razdraženi zaradi padca ravni nikotina, potem bo cigareta zmanjšala tako zaznani stres, ki pa je v resnici začetno stanje odtegnitvenega sindroma od kajenja. Nikotin je stimulant. Kadilci imajo večinoma ves čas rahlo višjo raven strahu kot nekadilci.

Ali so elektronske cigarete učinkovite pri odvajanju od kajenja?

Ne. Elektronski pripomočki za odvajanje od tobaka so samo vzdrževanje nikotinske odvisnosti.

Elektronske cigarete ali e-cigarete — imenujejo jih tudi vape, e-hookahs, vape svinčniki, and electronic nicotine delivery systems (ENDS) – delujejo tako, da segrevajo tekočino, da nastaja aerosol, ki se ga inhalira v pljuča. Tekočina lahko vsebuje nikotin, tetrahydrocannabinol (THC), canabinoidna (CBD) olja ter druge substance in aditive. V zadnjem času so e-cigarete v ZDA povzročile veliko obolenj in smrti.

Več o tem lahko preberete tukaj.

Ali naj popolnoma preneham s kajenjem ali lahko občasno kakšno pokadim?

Če je vaš namen postati bolj zdravi, potem seveda velja, da manj kot pokadite, manj tvegate za svoje zdravje. Tveganje je sorazmerno s količino pokajenih cigaret. Žal nikotin povzroča močno zasvojenost in tisti, ki poskušajo občasno kaditi, kadijo postopoma vse več in več, dokler se ne vrnejo na stara pota. Zato je najboljši nasvet ta, da popolnoma prenehate kaditi.

Kaj je škodljivega v tobačnem dimu?

Dim vsebuje 4000 različnih kemičnih substanc, med katerimi jih 50 dokazano povzroča raka. Nekatere snovi povzročajo bolezni srca in dihal.

V tobačnem dimu najdemo:

  • nikotin (odvisnost), katran, CO (strupen plin),
  • cianid, arzen (strup),
  • metanol (gorivo za rakete),
  • acetilen (plinsko varjenje),
  • amoniak (čistilo za stranišče),
  • toluen (industrijsko topilo),
  • kadmij (sestavina baterij) …

Kakšni so učinki nikotina?

Nikotin je živčni strup, ki lahko v količini 30–60 mg povzroči smrt odrasle osebe, saj paralizira dihalno mišičje. Prva dnevna količina nikotina izzove občutek budnosti in pripravljenosti na akcijo, kasnejše količine umirijo in dajejo občutek relaksacije. Pri prvem poskusu kajenja nekadilca ali pri pretiravanju porabe pri rednih kadilcih izzove omotico ali slabost. Poveča se srčni utrip, zniža se temperatura v prstih okončin. Nikotin poveča tveganje za bolezni srca in kap.

Ali kajenje povzroča raka?

Da. Tobak vsebuje okoli 50 snovi, ki povzročajo raka. Ocenjujejo, da je 25–30 % vseh primerov raka v razvitih državah povezanih s tobakom. Kajenje povzroča 90 % pljučnega raka pri moških in 70 % pljučnega raka pri ženskah. Druge oblike raka, ki so povezane s kajenjem, so rak ustne votline, grla, požiralnika, ledvic, sečnega mehurja, trebušne slinavke in rak materničnega vratu.

Slišal sem, da se ljudje zredijo, ko prenehajo s kajenjem. Zagotovo je to prav tako slabo zame, kot je kajenje.

Ker se jim vrneta okus in vonj, ki sta bila prej zaradi tobačnega dima motena, začnejo zopet uživati v hrani, zato na začetku ljudje pogosto pridobijo nekaj kilogramov. To pa se ne dogaja vsakomur in tudi, če je nekdo rahlo pretežak, je nevarnost za njegovo zdravje mnogo manjša, kot če bi ostal kadilec.

Ali bi pomagalo, če preidem s cigarete na cigaro ali pipo?

Ne bi. Raziskave so pokazale, da imajo kadilci, ki kadijo pipe ali cigare in niso nikoli redno kadili cigaret, nižjo stopnjo umrljivosti zaradi bolezni pljuč, povezanih s kajenjem, kot kadilci cigaret, vendar višjo kot nekadilci. To je verjetno zato, ker ne inhalirajo. Kadilci cigaret, ki preidejo na cigare ali pipe, pogosto inhalirajo globlje, podobno kot to počenjajo s cigaretami, zato jim takšna sprememba ne pomaga. Kadilci pip in cigar imajo podobno stopnjo raka na ustnicah in v ustih kot kadilci cigaret. Ni varne oblike tobaka in ni varnega načina uporabe!

Kaj pridobim, če preidem na cigarete z manjšo vsebnostjo nikotina in katrana?

Ni jasnih dokazov, da bi to pomagalo. V praksi je tako, da kadilci, ki spreminjajo vrsto cigaret, poskušajo kompenzirati manjšo vsebnost nikotina z večjim številom pokajenih cigaret ali s tem, da globlje inhalirajo, ali z obojim. Pogosto se niti ne zavedajo, da to počnejo, na ta način pa vase vnesejo še večje količine drugih strupenih snovi.

Tudi naš stari oče je kadil in je dočakal skoraj sto let!

Res je, vendar je zagotovo eden redkih in lahko rečemo, da je imel srečo. Vseh tistih prednikov, ki so umrli zaradi kajenja, se po navadi niti ne spominjamo, saj jih zaradi njihove prezgodnje smrti nismo niti poznali. Povsem nemogoče je zagotoviti nekomu, da bosta njegovo življenje in zdravje podobna izjemnemu stoletniku, ne pa večini drugih.

Kako deluje nikotinska nadomestna terapija? Ali naj jo uporabljam?

Nikotinska nadomestna terapija pri kadilcu nadomešča nikotin, ki ga dobiva s kajenjem tobaka, vendar na mnogo bolj čist in varen način (brez katrana, ogljikovega monoksida in dima). Zmanjšuje odtegnitvene simptome in pomaga tistemu, ki jo uporablja, da se osredotoči na to, kako prenehati s kajenjem. Postopno zmanjševanje nadomestkov nikotina omogoča živčnemu sistemu, da se počasi in s čim manjšimi neprijetnostmi prilagodi novemu stanju.

Ali bom imel odtegnitvene simptome?

Mnogi kadilci jih imajo. Ponavadi je najhuje v prvem mesecu. Živčni sistem kadilca je prilagojen pogostemu vnosu nikotina, ker je to močan stimulant. Življenju brez nikotina se mora zato na novo prilagoditi. Čeprav so odtegnitveni sindromi pogosti in neprijetni, so raziskave pokazale, da je bil pri kadilcih, ki so poskušali prenehati, odtegnitveni sindrom le v 9 % primerov razlog, da so nad prenehanjem obupali.

Po prenehanju se lahko okrepi kašelj, saj telo čisti sluz, ki se je nabrala v pljučih. To je znak, da se dihalni sistem popravlja.

Saj jaz z davki od cigaret veliko prispevam v državni proračun, od koder gre denar za zdravljenje vseh bolezni.

Prva resnica je ta, da za zdravljenje bolezni, povzročenih s kajenjem, družba porabi več denarja, kot ga dobi od davkov na tobačne izdelke. Druga pa je ta, da nekdo, ki ne kadi, denar, ki ga kadilec namenja za cigarete in s tem prek davkov daje v državni proračun, uporabi za nakup drugih dobrin, ki so prav tako obdavčene. S tem tudi doteka denar za zdravljenje, vendar bi ga bistveno manj porabili, če ne bi bilo treba zdraviti bolezni, povzročenih s tobakom.