Pokličite 080 27 77, vsak dan od 7.00 do 10.00 in 17.00 do 20.00. Klic in svetovanje sta brezplačna.

V Sloveniji že dobro desetletje deluje svetovalni telefon za pomoč pri opuščanju kajenja. Namenjen je kadilcem, ki se ne odločijo za organizirane oblike pomoči pri opuščanju kajenja. Klici so anonimni, vodijo pa jih usposobljeni svetovalci, ki skrbijo za zaupen odnos in podporo vsem, ki na telefon pokličejo. Uporaba svetovalnega telefona je podobna osebnemu stiku, vendar je bolj prilagodljiva in dostopna.

Svetovalni telefon za pomoč pri opuščanju kajenja vam je na voljo kjerkoli ob terminu, ki je za vas najbolj ugoden. Svetovalci se posvetijo vsakemu posamezniku posebej in skupaj z vami spoznajo vaše težave, želje in cilje v zvezi z opuščanjem rabe nikotina ter vam pri tem nudijo pomoč in podporo.

S klicem na svetovalni telefon lahko dobite:

  • nasvete o tem, kako prenehati s kajenjem;
  • kakšne možnosti za pomoč pri opuščanju rabe nikotina obstajajo v Sloveniji;
  • skupaj s svetovalcem ugotovite, kateri način prenehanja bi bil najprimernejši za vas;
  • v praksi lahko uporabljate in preizkusite različne strategije opuščanja rabe nikotina, ki v vaše vsakdanje življenje prinašajo pozitivne spremembe;
  • možnost nadaljnjih pogovorov, kadar potrebujete podporo;
  • možnost proaktivnega telefonskega svetovanja in vodenja, pri katerem vas svetovalec pokliče, z osebnim pristopom nudi pomoč in podporo pri procesu opuščanja rabe nikotina na daljši čas;
  • informacije o dostopu do lokalnih centrov za odvajanje od kajenja.

V času epidemije covid-19 je, zaradi omejitev gibanja in nedelovanja delavnic in svetovanj v centrih za krepitev zdravja ter zdravstvenovzgojnih centrih, delovanje in podpora preko svetovalnega telefona še bolj pomembna.

Zanimivost:

Svetovalni telefoni, ki so namenjeni kadilcem, opravljajo naloge kot so svetovanje, pomoč in podpora v času opuščanja, in so brezplačni v večini razvitih držav. Začetek telefonske linije »Quitline« sega vse do leta 1980, ko so pričeli s prvimi telefonskimi linijami v Evropi in Ameriki. Namen je bil, da bi vsem, ki bi želeli opustiti kajenje oziroma rabo nikotina, na svetovalnih linijah pomagali najti ustrezne programe in jim predstavili možnosti, ki so jim na voljo. Do leta 2009 je bilo na seznamu Svetovne zdravstvene organizacije zabeleženih 53 držav, ki so imele vzpostavljeno svetovalno linijo Quitline. ZDA, Kanada in Avstralija imajo vzpostavljene linije v vseh zveznih državah, v večini svojih držav tudi EU. Telefonske linije prenehanja so še posebej koristne za ljudi z omejeno mobilnostjo in tiste, ki živijo na podeželju ali v oddaljenih območjih.

Pišite nam