Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju. Vedno pogostejša pa je uporaba tudi drugih tobačnih in nikotinskih izdelkov (ogrevani tobačni izdelki, elektronske cigarete, fuge, nikotinske vrečke), ki uporabnike prav tako zasvojijo in izpostavijo zdravju škodljivim snovem. Po elektronskih cigaretah, ogrevanih tobačnih izdelkih, nikotinskih vrečkah in fugah sicer posegajo predvsem mladostniki in mladi odrasli. V tem obdobju je uporaba izdelkov z nikotinom še posebej tvegana.

Tobak v cigareti je samo ena izmed oblik, ki uporabnikom pomagajo vnašati nikotin v telo. Vse pogosteje pa predvsem mladi pričenjajo z vnašanjem nikotina v telo s pomočjo različnih drugih izdelkov in že zgodaj postanejo zasvojeni z nikotinom. Nikotin je snov, ki zasvoji zelo hitro, vpliva na razvoj mladih možganov in čim mlajši pričnejo z njegovo rabo, tem večja je zasvojenost. Poleg tega ima nikotin, ne glede na to, ali je iz tobaka ali iz drugega izdelka, tudi številne negativne učinke na vse organske sisteme v telesu.

Nikotin ima številne škodljive učinke na zdravje:

 • zasvojenost – nadaljevanje uporabe izdelkov z nikotinom,
 • škodljivi učinki na razvoj možganov med odraščanjem,
 • akutni in kronični učinki na srčno-žilni sistem: zvišan srčni utrip, krvni tlak, spremembe v stenah žilja, zožitve, aterosklerotični plaki, prispeva k ishemični bolezni srca in drugim boleznim srca in žilja, tudi motnjam erekcije,
 • pospeševanje rasti tumorjev,
 • škodljivi učinki na pljuča: poškodbe pljuč, povzroča zoženje dihalnih poti (bronhokonstrikcija),
 • imunosupresivni učinki,
 • upad kognitivnih sposobnosti s starostjo,
 • škodljivi učinki med nosečnostjo in po njej: vpliv na razvoj možganov in pljuč otroka, prezgodnji porod, mrtvorojenost, nenadna smrt dojenčka,
 • akutna toksičnost.

Ogrevani tobačni izdelki, elektronske cigarete, fuge, nikotinske vrečke so in še prihajajo na trg pod lažno reklamo, da so pripomočki za opuščanje kajenja. Resnica pa je, da so to samo pripomočki za začetek in vzdrževanje nikotinske zasvojenosti, v telo lahko vnašajo tudi previsoke odmerke nikotina. Zato prihaja tudi do akutnih zastrupitev z nikotinom. Še posebej je to nevarno za mlade oziroma celo otroke, saj je pri njih smrtni odmerek še nižji kot pri odraslih. Odmerki nikotina v omenjenih izdelkih niso dobro kontrolirani in regulirani, poleg tega je vsebnost nikotina tudi zelo različna od izdelka do izdelka.

Nikotin povzroča zasvojenost, mladostniki pa so zelo in bolj kot odrasli dovzetni za razvoj zasvojenosti z nikotinom. Mlajši ko je posameznik ob začetku uporabe nikotina, bolj verjetno bo postal zasvojen in močneje bo zasvojen. Nikotin pri mladostnikih poveča tveganje za zasvojenost z drugimi psihoaktivnimi snovmi. Mladostništvo je tudi ključno obdobje za razvoj možganov. Izpostavljenost nikotinu v času intenzivnega razvoja možganov lahko privede do trajnih škodljivih učinkov na kognitivne (miselne) sposobnosti, motenj v delovnem spominu, pozornosti, razpoloženju in zaznavanju zvoka ter zvečane impulzivnosti ali tesnobnosti. Posebej zaskrbljujoče pa je, da uporaba teh izdelkov med mladostniki (elektronske cigarete, fuge) tudi poveča tveganje za začetek in nadaljevanje kajenja cigaret. Tobačna industrija se za svoje reklame poslužuje prav vseh trikov in razglaša privlačne življenjske stile, da privabi mlade. Ne ustavi se niti pri mlajših od 15 let.

Mladi postanejo zasvojeni prej in silno pomembna je vloga staršev ter šole pri ozaveščanju in preprečevanju samih začetkov uporabe nikotinskih izdelkov. Mladostniki in otroci potrebujejo pozitiven zgled vrstnikov in domačih, ter jasna pravila za okolje brez tobačnih in s tobakom povezanih izdelkov. Že ob pasivnem kajenju elektronskih cigaret lahko dihala utrpijo vnetne procese in fizične poškodbe dihal, ki so bila prej zdrava.

Vsebnost nikotina v posameznem nikotinskem izdelku

Različni nikotinski izdelki vsebujejo različne koncentracije nikotina, razlike v koncentracijah nikotina se pojavljajo tudi že znotraj posamezne skupine izdelkov (npr. imamo nikotinske vrečice, katerih vsebnost nikotina se giblje tudi od 4 mg/vrečico do 10 mg/vrečico).

V spodnji tabeli je tako izračun približnih količin posameznega izdelka, ki je primerljiv s posameznim številom klasičnih cigaret (glede na vsebnost nikotina).

 • KLASIČNA CIGARETA ≈ 1,45 mg nikotina/cigareto
 • E-CIGARETA (»vejp, puff«) ≈ 0,07 mg nikotina/vpih – če je 1 (40 mg nikotina) za 600 vpihov
 • SNUS (»fuga«) ≈ 10,8 mg nikotina/vrečico – v primeru, da imamo »medium strong« izdelek
 • NIKOTINSKA VREČKA ≈ 4 mg/vrečico – če je v 1 škatlici 60 mg nikotina

Kaj lahko  naredite sami, da poskusite omejiti ali opustiti kajenje?

Najprej poskušajte spoznati svoj način kajenja. Opazujte se, da ugotovite, kdaj kadite – priporočamo pisanje dnevnika. Ugotovite na primer lahko, da kadite:

 • za stimulacijo
 • za krono ugodja
 • za sprostitev
 • za zaposlitev (nemir)
 • iz navade
 • vzpostaviti zvezo z okoljem (zadrega)
 • kako se obnašate brez cigarete
 • ali lahko zaspite brez cigarete

Sestavite seznam razlogov, zakaj bi želeli prenehati s kajenjem!

Preračunate lahko finančno breme: če pokadite 1 škatlo cigaret/dan – kolikšna je cena v 1 tednu, v 1 mesecu, v 1 letu.

Večina uporabnikov tobačnih ali nikotinskih izdelkov želi prenehati z njihovo rabo, vendar imajo mnogi zaradi zasvojenosti težave pri opuščanju, še posebej, če poskušajo prenehati sami, brez pomoči.

Kakšne oblike pomoči pri opuščanju tobačnih in nikotinskih izdelkov so na voljo?

Kadilcem tobačnih izdelkov in uporabnikom drugih izdelkov z nikotinom, ki želijo kajenje oziroma uporabo teh izdelkov opustiti, so na voljo številne preizkušene, učinkovite in varne oblike pomoči za opuščanje kajenja, ki so v Sloveniji brezplačno na voljo vsem.

 • Pomembno je, da je pomoč pri opuščanju zasvojenosti z nikotinom vodena in pod nadzorom strokovnjaka. Za to so na voljo izobraženi strokovnjaki v zdravstvenovzgojnih centrih in centrih za krepitev zdravja v zdravstvenih domovih po Sloveniji. V njih posebej za to usposobljeni strokovnjaki nudijo podporo pri premagovanju težav pri opuščanju zasvojenosti z nikotinom. Ta pomoč se izvaja kot skupinske delavnice ali individualno svetovanje tudi v smislu spreminjanja načina življenja in vedenja.
 • Na voljo je brezplačen anonimni svetovalni telefon za opuščanje kajenja na telefonski številki 080 27 77, kjer lahko vsak pridobi vse potrebne informacije o opuščanju oziroma se dogovori za pomoč pri opuščanju preko telefona. Telefon deluje vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro. Preko te številke je možno tudi proaktivno telefonsko svetovanje svetovalca, ki je namenjeno podpori, preprečevanju ponovne rabe nikotinskega izdelka in reševanju trenutnih težav.
 • Svetovanje za opuščanje je dostopno tudi na spletnem forumu.
 •  V lekarnah so na voljo različne oblike nikotinskega nadomestnega zdravljenja, ki pomagajo uporabniku k uspešnejši opustitvi nikotina. To nadomestno nikotinsko zdravljenje je bilo znanstveno klinično preizkušeno tako, kar se učinkovitosti tiče, še posebej pa kar se tiče varnosti. Takim raziskavam drugi nikotinski izdelki niso bili podvrženi. Na voljo so tako žvečilke, obliži in inhalatorji, o uporabi teh izdelkov vam lahko svetujejo v lekarni. Zdravila na recept vam lahko predpiše vaš osebni zdravnik.

Več informacij je na voljo tudi v spodnjih gradivih in na povezavi.

Kajenje škoduje vašemu zdravjuIzzivi opuščanja kajenjaNe bom več kadil, ne bom več kadila

Pišite nam