Kaj obsega preventivni pregled

Udeležba na preventivnem pregledu omogoča pravočasno odkrivanje tveganja za kronične bolezni oziroma pravočasno odkrivanje že prisotnih kroničnih bolezni in ustrezno ukrepanje. Preventivnega pregleda se lahko udeležite pri izbranem osebnem zdravniku oziroma pri medicinski sestri v ambulanti družinske medicine. Namenjen je vsem odraslim osebam od 30. leta dalje.

Če ste mlajši od 30 let in imate sladkorno bolezen, ste družinsko obremenjeni z boleznimi srca in žilja ali z družinsko hiperholesterolemijo/dislipidemijo (zvišanimi vrednostmi maščob v krvi), lahko pregled opravite pred to starostjo.

Do preventivnega pregleda ste upravičeni vsakih 5 let, ogroženi za razvoj kroničnih bolezni in kronični bolniki pa vsako leto. Pregled obsega pogovor o vaših življenjskih navadah, povezanih z zdravjem, meritve krvnega tlaka, telesne višine, teže in obsega pasu, laboratorijske meritve ter kratko svetovanje o spreminjanju nezdravih življenjskih navad in krepitvi duševnega zdravja.

Po opravljenem preventivnem pregledu se boste, glede na rezultate in glede na prisotne nezdrave življenjske navade oziroma na novo odkrite kronične bolezni, lahko udeležili različnih aktivnosti za zdrav življenjski slog, ki potekajo v centrih za krepitev zdravja/zdravstvenovzgojnih centrih.