Hoja po stopnicah, kot ena izmed oblik aerobne telesne dejavnosti, prinaša številne koristi za zdravje in dobro počutje. Redna telesna dejavnost pomaga pri obvladovanju debelosti, bolezni srca in ožilja, uravnava in nadzira na novo nastalo arterijsko hipertenzijo in na novo nastalo sladkorno bolezen tipa 2, zmanjšuje simptome tesnobe in depresije ter izboljšuje miselne procese in spanec.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) za zdravje vseh odraslih priporoča najmanj 150-300 minut zmerno intenzivne aerobne telesne dejavnosti tedensko ali 75-150 minut visoko intenzivne aerobne telesne dejavnosti tedensko oziroma ustrezno kombinacijo obeh intenzivnosti, za otroke in mladostnike pa povprečno 60 minut zmerne aerobne telesne dejavnosti dnevno.

Dan brez dvigal je uveljavljena mednarodna iniciativa, ki skuša spodbuditi čim več ljudi k vsakodnevnemu gibanju in uporabi stopnic namesto dvigal. Ta dan se obeležuje zadnjo sredo v aprilu.

Zakaj hoja po stopnicah?

  • Vsakodnevna uporaba stopnic namesto dvigala ima številne pozitivne učinke. Zniža nivo  stresa, zniža krvni pritisk, pomaga pri nadzoru telesne teže, izboljša telesno pripravljenost in počutje, poleg tega pa se s hojo po stopnicah prihrani čas in varčuje z električno energijo.
  • Za hojo po stopnicah ne potrebujete nobene dodatne opreme, znanja, časa in denarja. Brezplačna uporaba stopnic je dostopna povsod. Z izbiro stopnic namesto dvigala lahko brez dodatnega načrtovanja povečate vašo telesno dejavnost čez dan.
  • Stopnice so tudi odličen pripomoček za učinkovito in zabavno vadbo. S hitro hojo po stopnicah lahko še dodatno izboljšate vašo aerobno vzdržljivost, na stopnicah pa lahko izvajate tudi vaje za krepitev mišic (npr. sklece, dvig na prste, stopanje na visoko stopnico) in vaje za gibljivost. Izberite hojo po običajnih ali tekočih stopnicah namesto dvigala, kjerkoli se vam ponudi priložnost za to (doma, na poti/po opravkih, v službi/v šoli, v prostem času…).
  • Tudi tekoče stopnice so odlična priložnost za povečanje aerobne telesne dejavnosti čez dan; pomembno je le, da se po njih sami vzpenjamo, ne samo peljemo.

Kot pri vsaki telesni dejavnosti, je tudi pri hoji po stopnicah pomembna varnost in dostopnost. Dan brez dvigal je namenjen vsem, izključno hoja po stopnicah pa je namenjena oziroma priporočena ljudem, ki so zmožni hoje po stopnicah brez tveganj za padce. Uporaba dvigal mora biti ves čas dostopna ljudem, ki jih potrebujejo zaradi zdravstvenih težav.

Sodelovanje pri Dnevu brez dvigal

V Dnevu brez dvigal lahko sodelujete tako, da sami izberete stopnice namesto dvigal, kjerkoli se vam ponudi priložnost za to, da spodbudite k uporabi stopnic tudi druge (npr. sodelavce, družinske člane, prijatelje, sosede) in da to spremembo ohranjate skozi celo leto.

Priporočamo vam, da se nam pridružite in že danes izberete stopnice namesto dvigal. Z uporabo stopnic vztrajajte in ob redni izvedbi opazili boste pozitivne spremembe v vaši telesni pripravljenosti in dobrem počutju.

Pišite nam