Ustno zdravje ne pomeni zgolj zdravih zob in ni omejeno samo na ustno votlino, ampak predstavlja neločljiv del splošnega zdravja. Je stanje brez manjkajočih zob ali bolezni v ustni votlini, ustne in obrazne bolečine ter drugih nepravilnosti, ki pomembno vplivajo na kakovost življenja posameznika. Zdrava ustna votlina ima pomembno vlogo pri prehranjevanju, sporazumevanju, izražanju, vpliva pa tudi na naš zunanji videz.

Povezanost ustnega in splošnega zdravja se kaže v obeh smereh. Nekatere bolezni se s svojimi znaki najprej izrazijo v ustni votlini, zdravje ustne votline pa vpliva na nekatera druga bolezenska stanja. Zato zdrav življenjski slog vključuje tudi primerno skrb za ustno zdravje. Ta zajema ustrezno prehrano, dosledno skrb za ustno higieno in redne obiske pri zobozdravniku. S tem lahko močno zmanjšamo verjetnost nastanka bolezni v ustni votlini in krepimo tudi splošno zdravje.

Zdravje obzobnih tkiv predstavlja področje, kjer je povezava ustnega in splošnega zdravja najbolj raziskana, predvsem na področju bolezni srca in žilja, zapletov med nosečnostjo in nekaterih presnovnih motenj.
Skrb za zdravje obzobnih tkiv in ustno higieno je posebno pomembna pri bolnikih s sladkorno boleznijo, saj so njihova obzobna tkiva bolj občutljiva za razvoj vnetja. Poleg rednega umivanja zob so pri kroničnih bolnikih zelo pomembni tudi redni in pogostejši zobozdravniški pregledi. To prispeva k pravočasnemu odkritju morebitnih ustnih bolezni in hkrati tudi k boljšemu obvladovanju njihove primarne kronične bolezni.

Za spremembo našega načina skrbi za ustno zdravje ni nikoli prepozno, pozitivne vzorce obnašanja pa skušamo prenesti tudi na otroke. V otroštvu pridobljene veščine je namreč lažje prenesti in ohranjati tudi v odraslem življenjskem obdobju.

Vsi si želimo živeti zdravo in polno življenje in ob tem čim dlje ohranjati zdrave zobe in ustno votlino tudi v pozni starosti. Ta cilj ni vedno uresničljiv zaradi različnih dejavnikov, kljub temu pa lahko s pozorno skrbjo za ustno higieno, preventivne preglede pri zobozdravniku ter z ustreznim načinom prehranjevanja storimo že veliko zase in za svoje zdravje.

“Imejmo v mislih, da s skrbjo za ustno votlino skrbimo tudi za svoje boljše splošno zdravje in večjo kakovost življenja.”

Pišite nam