Ali veste, da zvišana raven maščob v krvi povzroča bolezni srca in ožilja?

Maščobam v serumu (tekočem delu naše krvi) rečemo tudi lipidi. Maščobe same po sebi niso topne v vodi, zato so za njihov prenos po telesu potrebne beljakovine. Maščobe in beljakovine tvorijo holesterol. Najbolj poznani sta dve glavni obliki: HDL (poznamo ga kot dobri holesterol) in LDL (poznamo ga kot slabi holesterol). Kadar gremo na pregled pa se v krvi ugotavlja tudi nivo trigliceridov.

HDL v arterijah onemogoča nalaganje LDL holesterola na žilno steno oziroma odvaja, odstrani LDL holesterol iz stene arterije. Kadar je v krvi preveč LDL oziroma premalo HDL holesterola, se ta čez čas začne nabirati na stenah arterij.

Trigliceridi so sestavina za tvorbo LDL holesterola. Telo jih potrebuje za normalno delovanje, saj je njihova naloga skladiščenje odvečnih maščob v maščobne celice. Kadar se nivo trigliceridov v krvi zviša nad normalno vrednost, se poveča možnost za nastanek ateroskleroze, lahko pa tudi vnetja trebušne slinavke.

Tako imenovani maščobni plaki ožajo žile in jih delajo manj prožne. To stanje se imenuje ateroskleroza, ki lahko nastane v arterijah kjerkoli v telesu. Kadar se ateroskleroza pojavi na žilah okoli srca (koronarne arterije), je otežkočen dovod krvi v srčno mišico in žile dobijo premalo kisika in hranil. Kadar so koronarne arterije aterosklerotične, to imenujemo koronarna srčna bolezen. To je glavna in najbolj pogosta bolezen srca.

Ateroskleroza je vzrok za pojav srčno-žilnih dogodkov (srčni infarkt, možgansko kap, periferno žilno bolezen itd.). Maščobni plaki imajo tanko, rahlo ovojnico, s katero se držijo stene arterije, ob naporu pa se lahko plak odtrga in potuje po krvi, do tanjših arterij, kjer tak krvni strdek obstane in prepreči dovod krvi do organa, ki ga zamašena žila prehranjuje. Če se to zgodi v koronarni arteriji, sledi miokardni (srčni) infarkt.

Družinska nagnjenost lahko do neke mere določa količino LDL holesterola in čas v katerem se ta izloča iz telesa. Zato je pomembno, da je poznana družinska anamneza. Kljub dejavniku družinske nagnjenosti pa do povišanih vrednosti holesterola redko pride brez dodatnih dejavnikov tveganja. Hkrati pa se pri nekomu, ki v družinski anamnezi nima povišanega holesterola, lahko ob ostalih dejavnikih tveganja (nezdrav življenjski slog) kljub temu razvije problem zvišanja in s tem tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni. Vzroki so lahko tudi posledice drugih bolezni (jeter, ledvic, ščitnice, slinavke) in posledice zdravil (tistih, ki vplivajo na hormone v telesu).

S svojim življenskim slogom lahko torej pomembno vplivamo na raven maščob v krvi.

Pri ljudeh z dejavniki tveganja za bolezni srca in ožilja, ki so starejši od 30 let, se v sklopu preventivnih pregledov izvaja tudi kontrole lipidov. Diplomirane medicinske sestre v ambulantah družinske medicine kontrolo pri zdravih ljudeh izvedejo vsakih 5 let. V primeru odstopanj in potrebnih zdravljenj pa pogostost pregledov prilagodijo  posamezniku. Ali je potrebno zdravljenje z zdravili določi zdravnik. Osnova za izboljšanje vrednosti maščob in zdravja za vse pa je zdrav življenjski slog.

Sledite spodnjim priporočilom in vzdržujte primerno raven maščob v krvi:

  • prehrana: nadomestite nasičene z nenasičenimi maščobami, izogibajte se industrijsko pripravljenim živilom in mastnim domačim izdelkom (mesni izdelki, svinjska mast itd.),
  • telesna dejavnost: izvajajte jo redno, saj učinkuje pozitivno na vrednosti holesterola in trigliceridov,
  • spoprijemanje s stresom: naučite se zdravega spoprijemanja s stresom in krepite svoje duševno zdravje,
  • opustite kajenje in
  • če ste bolni oziroma imate kronično bolezen povsem opustite pitje alkohola, če ste zdravi pa vsaj omejite na meje manj tveganega pitja.

Če bi želeli izvedeti več o skrbi za vaše zdravje, če potrebujete pomoč in podporo pri spremembi življenjskega sloga, da bi izboljšali raven maščob v krvi, se lahko obrnete tudi na strokovnjake v zdravstvenovzgojnem centru ali centru za krepitev zdravja v vašem zdravstvenem domu.

O prehrani pri povišanem holesterolu in povišanih trigliceridih govorita spodnji trganki.

Prehrana pri povišanem holesteroluPrehrana pri povišanih trigliceridih

Pišite nam