Če ste že kdaj padli, vas je padca strah ali se med hojo in stojo počutite nestabilno, težavo zaupajte najbližjemu zdravstvenemu delavcu. S podobnimi težavami se srečuje več kot polovica starejših oseb! S pravočasnim ukrepanjem lahko ponovno polno zaživite.

Veliko padcev se lahko prepreči.

Z vpeljavo manjših sprememb v življenju lahko zmanjšam verjetnost za padec:

  • Poskrbim, da je moj dom varnejši.
    S pomočjo seznama za preverjanje varnosti doma preverite, kako varen je vaš dom. Lahko pa vam pri tem pomagajo izvajalci patronažnega varstva, ki vam bodo svetovali prilagoditve, ki ne bodo bremenile vaše denarnice.
  • Ostajam aktiven. Vsak gib šteje. Vsepovsod. Vsak dan.
    Vsak dan se čim več gibajte! Izkoristite vsakodnevne dejavnosti (npr. sprehod, gospodinjska opravila, vrtnarjenje, pešačenje ali kolesarjenje po opravkih) za aktiven vsakdan. Poskusite z izvajanjem vaj za preprečevanje padcev 2-3 krat tedensko, da izboljšate vaše ravnotežje, mišično moč in okretnost. Z redno vadbo bodo vaše mišice močnejše, s tem pa boste zmanjšali tveganje za padce. O primernih vajah in količini le teh se posvetujte s fizioterapevtom ali kineziologom v centru za krepitev zdravja v vam najbližjem zdravstvenem domu ali poiščite nasvete za enostavne vaje, ki jih lahko sami izvajate doma na povezavi: (link do vaj)
  • Pri osebnem zdravniku ali farmacevtu opravim pregled mojih zdravil. S staranjem se način delovanja nekaterih zdravil v vašem telesu lahko spremeni. Nekatera zdravila oziroma kombinacije zdravil, lahko povzročijo zaspanost ali omotico, ki lahko povzročita padec. Osebnemu zdravniku ali farmacevtu zaupajte svoje težave, pomagali vam jih bodo odpraviti.
  • Vsaj enkrat letno opravim pregled vida in redno pregledujem svoja stopala. Slab vid še dodatno poveča tveganje za padec. Enkrat letno se posvetujte z očesnim zdravnikom in po potrebi zamenjajte očala. Zdravnik bo preveril ali nemara nimate katere izmed očesnih bolezni, ki lahko dolgoročno ogrozijo vaš vid. Zdravstveni delavec (zdravnik, medicinska sestra ali fizioterapevt) naj enkrat letno pregleda tudi vaša stopala. Pogovorite se z njim o ustrezni in varni obutvi in v primeru težav obiščite specialista za stopala.

Za več informacij o preventivni obravnavi na domu, do katere ste upravičeni vsi starejši od 65 let, vprašajte vašega izbranega osebnega zdravnika, patronažno službo ali strokovnjake v centru za krepitev zdravja v vam najbližjem zdravstvenem domu.

Pišite nam