Ali veste, da v Sloveniji kar 55 odstotkov odraslih, starih od 18 do 74 let, pije alkohol preko meje manj tveganega pitja? Ta delež prebivalstva lahko na dolgi rok razvije zasvojenost in bolezni, ki so posledica čezmernega pitja alkohola. 

Čezmerno pitje alkohola je dokazano povezano z več kot 200 bolezenskimi stanji, poškodbami in drugimi posledicami, kot so rak v ustih, požiralniku, grlu in druga rakava obolenja, mišično-skeletne in srčno-žilne bolezni, bolezni želodca in prebavil, alkoholna ciroza jeter, zasvojenost, motnje potence, motnje menstruacije in negativne posledice v telesnem in duševnem razvoju ploda, nezgode in nasilje.

Kljub temu se ob odločitvi za bolj zdrav življenjski slog pogosto lažje odločimo za spremembe, povezane s tobakom, zdravo prehrano ali gibanjem, kot za prenehanje pitja alkohola. Alkohol je v naši kulturi zelo prisoten, o zasvojenosti z njim pa ljudje težko spregovorijo. Prav zaradi tega je NIJZ leta 2016 vzpostavil projekt SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, ki bo trajal do leta 2021. Osnovni namen projekta je odpraviti oziroma zmanjšati tvegano in škodljivo pitje alkohola v Sloveniji ter zmanjšati negativne posledice na različnih ravneh posameznikovega življenja. SOPA deluje v 18 lokalnih okoljih in vključuje okoli 600 strokovnjakov z različnih področij – zdravstvenega, socialnega, nevladnega sektorja in zavoda za zaposlovanje ter tudi predstavnike občin in policije.

Če mislite, da je vaše pitje prešlo meje tveganega pitja ali se s težavami alkohola spopadajo vaši bližnji, lahko pomoč in informacije poiščete na spletni strani projekta SOPA.

V kratkem kvizu pa lahko preverite, kako dobro poznate nekatera dejstva o alkoholu ter ugotovite, ali gre za mite ali resnico.

Nosečnice, doječe matere in otroci spadajo med še posebej ogrožene skupine, ko govorimo o posledicah izpostavljenosti alkoholu. Več o škodljivih vplivih alkohola na plod si lahko preberete na tej povezavi.

Pišite nam