Približuje se konec leta, ko se navadno oziramo nazaj in delamo načrte za naprej. Ob tem se običajno spomnimo na vse lepe, kot tudi manj lepe trenutke in izzive v iztekajočem se letu. Ne glede na to, ali smo v iztekajočem se letu doživeli težke preizkušnje, bolezen, izgubo ljubljene osebe, pomembnega odnosa, negotovost finančne situacije, je pomembno, da ne pozabimo tudi na vse dobre stvari, ki so se nam zgodile, in na vse tisto dobro v nas, okoli nas in v drugih, ki nam polepša vsakdan.

Praznični čas povezujemo z veselim pričakovanjem, obdarovanjem in upanjem, prinaša pa tudi priložnosti za druženje, ohranjanje in poglabljanje medosebnih odnosov. Marsikdo žal praznikov ne bo pričakal v krogu svojih najbližjih ali jih bo preživel sam. Mnogi med nami so se soočili z obremenjujočimi situacijami, naravno nesrečo, izgubo zdravja, premoženja, zaposlitve, kar lahko povzroči zaskrbljenost, obupanost, strah, nespečnost, jezo, stisko, osamljenost in različne druge težave. Ob nakopičenju več težav se lahko komu zdi takšna situacija tudi nevzdržna, zato je pomembno, da takšnih občutkov in stisk ne zanika, temveč se obrne po pomoč k svojim bližnjim ali strokovnjakom (spodaj so navedeni brezplačni viri pomoči). Če bomo znali poskrbeti zase, bomo lažje vzpostavljali dobre odnose in tudi pomagali drugim, ki pomoč morda potrebujejo.

Kaj lahko storimo? Devet nasvetov za boljše počutje med prazniki:

  1. Prilagodimo pričakovanja in se osredotočimo na to, kar nam je pomembno in kar je realno glede na naše zmožnosti. Ni nujno, da so naši božični in novoletni prazniki takšni, kot nam jih prikazujejo različni mediji. Pri praznovanju in obdarovanju sledimo svojim željam, kaj nas osrečuje in izpolnjuje, v okviru svojih časovnih in finančnih zmožnosti. Materialna darila lahko zamenjajo doživetja ali skupno preživljanje časa z bližnjimi. Stike s svojci ali prijatelji, če ni drugače izvedljivo, pa lahko ohranjamo tudi s pomočjo digitalnih tehnologij (videoklicev, družabnih omrežij) ali klasičnih voščilnic.
  2. Bodimo hvaležni za to, kar imamo in bodimo prijazni do sebe in drugih. Izrazimo hvaležnost sebi in tudi drugim. Velikokrat jemljemo stvari za samoumevne, kar spoznamo šele, ko jih izgubimo. Zato je pomembno, da se zavedamo, kaj vse imamo oz. nam je dano in da se znamo zahvaliti tudi drugim in jim povedati, kaj nam pomenijo. Poiščimo pozitivne stvari v vsakem dnevu.
  3. Izberimo obliko druženja, ki nam je blizu. Če se počutimo osamljene, pokličimo svoje bližnje ali znanca, z voščilom se spomnimo na osebo, s katero že dolgo nismo bili v stiku. Udeležimo se lahko različnih družabnih aktivnosti ali kulturnih dogodkov, srečanj, ki se odvijajo v tem predprazničnem času. Izrazimo lahko solidarnost in ob tem še spoznamo nove ljudi tako, da pomagamo kateri od nevladnih organizacij/društev kot prostovoljci.
  4. Ne opustimo zdravih navad. Prenajedanje in pomanjkanje zadostne telesne dejavnosti pripomore k doživljanju stresa in slabega počutja. Privoščimo si zdrav obrok, jejmo dovolj zelenjave in sadja. Poskrbimo za dovolj spanca. Poskrbimo za vsaj eno uro gibanja na dan, po možnosti na svežem zraku. Poskusimo z vajami za sproščanje, globokim dihanjem, čuječnostjo, različnimi oblikami gibanja. Izogibajmo se uporabi tobačnih in povezanih izdelkov in čim bolj omejimo vnos alkohola.
  5. Vzemimo si čas zase. Poiščimo aktivnosti, ki nas veselijo in krepijo našo ustvarjalnost. Če si vzamemo nekaj trenutkov zase, bomo lahko bolje kos vsakodnevnim obremenitvam. Zbistrimo si misli in vsaj eno uro pred spanjem ne uporabljajmo različnih zaslonov in interneta.
  6. Sprejmimo druge takšne, kot so, in bodimo potrpežljivi. Poskusimo sprejeti družinske člane in prijatelje takšne, kot so, kar pa ne pomeni, da se moramo strinjati z njimi ali deliti podobno mnenje. Potrudimo se biti potrpežljivi in prisluhniti njihovim pogledom, bodimo razumevajoči, odprti ter pripravljeni za pogovor. Vsi smo v tem času lahko dodatno podvrženi prazničnemu stresu.
  7. Spoznajmo in sprejmimo svoja čustva. Čeprav je praznični čas, lahko prehodno doživljamo tudi žalost, tesnobo, jezo, zaskrbljenost in druga neprijetna čustva. Pomembno je, da se zavedamo svojih čustev, tako prijetnih kot neprijetnih, in jih izražamo na sprejemljiv način. Ne silimo se biti navidezno srečni zgolj zaradi tega, ker je obdobje praznikov.
  8. Pomislimo na tiste, ki potrebujejo našo pomoč ali pozornost. Decembrski prazniki so tudi priložnost, da si stojimo ob strani, si pomagamo in izkazujemo medsebojno solidarnost ter darežljivost. Svojim najbližjim, še posebej pa tistim, ki so v ranljivem položaju zaradi bolezni, osamljenosti ali težke finančne situacije, namenimo dodatno pozornost. Zavedajmo se, da je občutek osamljenosti za marsikoga v teh dneh lahko zelo hud, zato je čas, ki ga namenimo sočloveku, še toliko bolj dragocen.
  9. Poiščimo pomoč in podporo, ko jo potrebujemo. V primeru, da pri sebi ali pri bližnjem zaznamo, da se zaradi prazničnega stresa, osamljenosti ali drugih težav pojavila stiska oz. se je ta tako povečala, da slabša razpoloženje in delovanje, poiščimo (če gre za nas) oz. osebi v stiski ponudimo pogovor. S tem, ko obremenjujočih občutkov in težav ne prikrivamo ali zanikamo, temveč o njih spregovorimo, povečujemo možnosti, da se bo stiska tudi čim prej razrešila. V pogovoru osebo poslušamo, jo poskušamo razumeti in ponuditi oporo. V pomoč pri nudenju takšnega razbremenilnega pogovora so nam lahko smernice psihološke prve pomoči.

Za strokovno pomoč so na voljo različni, brezplačni viri pomoči. To, da poiščemo pomoč, ni znak šibkosti ali poraza, temveč znak skrbi zase in prvi korak na poti reševanja stiske.

Viri pomoči v duševni stiski

Več informacij o pomoči, ki je na voljo, najdete na spodnjih povezavah:
Telefonski in spletni viri v duševni stiski
Centri za duševno zdravje odraslih
Centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov
Zdravstvenovzgojni centri in centri za krepitev zdravja
Mreža virov pomoči v Sloveniji

Psihološka pomoč prizadetim v naravni nesreči in njihovim bližnjim: Društvo psihologov Slovenije. Telefon za psihološko oporo ob poplavah: 080 30 64 (vse dni v tednu med 19. in 21. uro). Klic je brezplačen.

Zvočni posnetki za izvajanje sproščanja – dihalne vaje, postopno mišično sproščanje in vizualizacija pomirjujočega kraja

Pišite nam