Zdravi zobje in ustna votlina so eden od temeljev našega zdravja in dobrega počutja. Ustrezna prehrana, dosledna in dobra vsakodnevna skrb za ustno higieno ter redni obiski pri zobozdravniku so pomemben del skrbi za zdravje in del zdravega način življenja, s čimer se lahko izognemo tudi marsikateri težavi in bolezni. Za krepitev in ohranjanje ustnega zdravja lahko zelo veliko storimo sami ob upoštevanju osnovnih priporočil.

  1. Zobe ščetkajte vsaj dvakrat dnevno, najmanj 2 minuti oziroma dokler ne odstranite vseh zobnih oblog.
  2. Uporabljajte mehko zobno ščetko in zobe ščetkajte v smeri od dlesni proti zobu.
  3. Uporabljajte zobno pasto, ki naj vsebuje ustrezne koncentracije fluoridov (za odrasle 1450 ppm). Pozorni bodite na količino zobne paste, ki naj bo 1–2 centimetra (velikost graha).
  4. Pomembno je, da so pripomočki za nego ustne votline primerno očiščeni. Zobno ščetko po uporabi skrbno sperite pod tekočo vodo in jo skupaj z drugimi zobnimi pripomočki shranjujte v navpičnem položaju in na suhem mestu. Ščetko zamenjajte najkasneje vsake tri mesece.
  5. Uporabljajte tudi pripomočke za čiščenje medzobnih prostorov (zobno nitko in/ali medzobno ščetko), da očistite tudi stranske zobne ploskve in dlesni, kjer se zadržujejo zobne obloge, ki jih s ščetko ne dosežemo.
  6. Snemljive zobne aparte in proteze umivajte pod mlačno tekočo vodo, brez zobne paste.
  7. Za naše telo in zobe je najbolj koristno, če za žejo pijemo predvsem vodo.
  8. Poskušajte uživati čimbolj uravnoteženo, zdravo hrano in se čimbolj izogibati sladkim pijačam in sladkarijam.
  9. Po uživanju kisle hrane in pijače ščetkanje preložite za 15 do 30 minut. Če to ni mogoče, si zobe splaknite z vodo.
  10. Najmanj enkrat letno obiščite zobozdravnika, tudi če nimate vidnih težav.

Če bi želeli izvedeti več o skrbi za ustno zdravje, lahko za nasvet povprašate svojega izbranega zobozdravnika ali medicinsko sestro v zobozdravstveni ambulanti. Lahko pa se obrnete tudi na strokovnjake v zdravstvenovzgojnem centru ali centru za krepitev zdravja v vašem zdravstvenem domu. Z njihovo pomočjo in usmeritvami lahko še v večji meri poskrbite za svoje ustno zdravje in s tem tudi vaše splošno počutje.

Pišite nam