Zaradi finančne ranljivosti obstaja nevarnost, da bi posegali po prehransko manj ugodnih in pogosto cenenih živilih, ki niso koristna za naše. Ta vsebujejo veliko energije in malo potrebnih hranil, vendar so pogosto cenovno ugodnejša izbira, kadar se znajdemo v slabšem socialno-ekonomskem položaju.

Povprečno slovensko gospodinjstvo petino denarnih sredstev nameni nakupu hrane in pijače. Družine in posamezniki z nižjim socialno-ekonomskim statusom pa temu namenjajo največji delež gospodinjskega proračuna. Gospodinjski proračun lahko obvarujete tako, da:

  • Poskušate čim bolj varčno voditi gospodinjstvo. Pri tem si lahko pomagate z znanjem finančne pismenosti, ki postaja vedno bolj potrebno v našem vsakdanjem življenju in nam pomaga k boljšemu finančnemu odločanju. Več o finančni pismenosti si lahko preberete na spletu.
  • Ne posegajte po polpripravljenih ali že pripravljenih jedeh. Obroke hrane pripravite sami iz osnovnih živil, ki so cenejša in tudi bolj zdrava izbira. Namig: Za pripravo čičerikinega namaza (humus) odcedite čičeriko iz pločevinke (ali skuhate namočeno čičeriko v zrnju), dodate začimbe in spasirate vsebino v namaz.
  • Če imate možnost, lahko precej privarčujete, če vsaj del osnovnih živil pridelate sami doma.
  • Če kuhate en obrok za več dni za vse družinske člane (ne velja v primeru posebnih dietnih omejitev), boste prav tako privarčevali.
  • Če vam je od prejšnjega dne ostala kakšna jed, jo lahko shranite v hladilniku in jo vključite v obrok naslednji dan. Tako bo odpadkov občutno manj, pa še prihranite. Ostanki jedi so lahko sestavina novih okusnih obrokov.
  • Meso v prehrani lahko nadomestite z jajčnimi ali mlečnimi jedmi ter jedmi iz stročnic (grah, fižol, leča) in ajde, ki jih pripravite sami in veljajo za cenejšo alternativo mesu. Ni potrebe po vključevanju dragih že pripravljenih ali polpripravljenih veganskih izdelkov.
  • Če sveže sadje in zelenjava nista dostopna je lahko zamrznjeno najboljši približek svežemu (ima največ ohranjenih hranilnih snovi). Sprejemljivo je tudi konzervirano, kot je kisla ozimnica (na primer kisle kumarice, rdeča pesa, kislo zelje in kisla repa) ali vložena v slanici (na primer vložene olive). Namig: Konzervirano sadje in zelenjavo pred uporabo odcedite in sperete pod vodo.
  • Konzervirane ali pasterizirane stročnice so pogosto cenovno dostopnejše. Vsebujejo veliko potrebnih hranil in jih lahko shranjujete mesece ali celo leta, v obroke pa jih lahko vključite v različnih oblikah.
  • Mastne ribe v pločevinkah, kot so sardele, skuše ali tuna, so prav tako lažje dostopne kot drage sveže ribe, so pa prav tako vir kakovostnih beljakovin, maščob ter potrebnih vitaminov in mineralov. Te lahko uporabljate v sendvičih, solatah, namazih, testeninskih jedeh ali kuhate kot del toplega obroka. Preberite nekaj praktičnih napotkov za pripravo rib. Oglejte si seznam, kje lahko tudi v tem času kupite sveže ribe ali jih naročite na dom.

Informacije, nasveti in recepti o cenovno ugodnih, enostavnih in okusnih obrokih so dostopni  tudi na strani Zdravo in dostopno.

Pišite nam