Čas, ki ga zaradi epidemije preživljamo z omejenim gibanjem in omejenih stikih z ljudmi, morda celo v izolaciji ali karanteni, lahko izkoristimo tako, da se poskušamo še bolj posvetiti sebi. Zavestno lahko spoznate svoj način življenja in ugotovite, kaj želite spremeniti. Že takoj lahko poskusite narediti nekatere pomembne spremembe v svojem načinu življenja, kot je na primer prenehanje s kajenjem.

V tem času lahko ugotovite, zakaj in kako uporabljate nikotinske izdelke, kakšen je vaš način kajenja in kje so pasti, da ne morete prenehati. Na ta način se lahko spoprimete s to zasvojenostjo in pričnete spreminjati nezdrav način življenja.

Opustitev kajenja in rabe drugih nikotinskih izdelkov je koristna za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju, ima pa še večji pomen v času COVID–19. Svetujemo vam, da čim prej poskusite opustiti kajenje in uporabo drugih tobačnih in povezanih izdelkov. Le tako lahko pridobite največ koristi za svoje zdravje.

Trenutno ni znano, koliko pred morebitno okužbo z novim koronavirusom bi moral posameznik opustiti kajenje, da bi zmanjšal tveganje za zaplete ob okužbi. Vemo pa, da si pljuča opomorejo dokaj hitro po opustitvi kajenja.

Ali ste vedeli?

  • Že dva tedna po opustitvi kajenja se začne izboljševati pljučna funkcija, po enem mesecu pa se začnejo zmanjševati kašelj in težave pri dihanju. Cilije (migetalke) se pričnejo popravljati in ponovno opravljati svojo zaščitno nalogo. Zmanjša se verjetnost okužb dihal. Že kmalu po opustitvi kajenja se izboljša tudi stanje srca in žilja.
  • Pol dneva po opustitvi kajenja se raven ogljikovega monoksida v krvi vrne na normalne vrednosti, po dveh tednih se začne zmanjševati tveganje za srčni infarkt.
  • Osebe s sladkorno boleznijo imajo praktično takoj po opustitvi kajenja boljši nadzor nad krvnim sladkorjem.

Zakaj je opustitev kajenja v tem času še toliko bolj pomembna za naše zdravje  in zdravje naših bližnjih?

 Kadilci so verjetno bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom.
Trenutno še ni na voljo dovolj dokazov, da bi lahko trdili, da so kadilci bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom. Vendar pa so osebe, ki kadijo tobak, bolj dovzetne za okužbe dihal, zato je verjetno, da so kadilci bolj dovzetni tudi za okužbo z novim koronavirusom v primerjavi z osebami, ki ne kadijo. Možnost okužbe z novim koronavirusom je lahko večja tudi zato, ker so prsti (in morda onesnažene cigarete) v stiku z ustnicami, kar povečuje možnost prenosa virusa z roke v usta. Možnost okužbe se lahko poveča tudi, če isti izdelek uporablja več oseb, najpogosteje se v skupinah uporabljajo vodne pipe.

Kadilci imajo zvišano tveganje za zaplete pri okužbi s COVID-19.
Dostopni dokazi kažejo, da imajo kadilci ob okužbi z novim koronavirusom zvišano tveganje za zaplete obolenja in smrt. Kajenje oslabi delovanje pljuč, okvarjen je migetalčni epitel, ki je zaščita dihalnih poti, poslabšan je imunski odgovor, zato je oslabljena moč telesa za boj proti koronavirusu.

Že prisotne kroničnih bolezni, na primer sladkorna bolezen, kronična obstruktivna pljučna bolezen ali bolezni srca in žilja, so povezane z višjim tveganjem za zaplete pri okužbi s COVID-19. Kajenje pa je eden od najpomembnejših vzrokov za pojav teh bolezni.

COVID 19 po do sedaj znanih podatkih vpliva predvsem na pljuča, vendar ima vpliv tudi na vrsto drugih sistemov v organizmu, tako kot ima raba tobaka in drugih nikotinskih izdelkov prav tako vpliv na ves organizem. Kot eden od pogostih učinkov na bolezni žilja so pogostejše motnje strjevanja krvi in nastanek trombusov in s tem začepljenje žil. Nikotin prav tako povzroča motnje pri strjevanju krvi in nastanek krvnih strdkov, tako da zelo verjetno prihaja do sočasnega in medsebojnega negativnega dopolnjevanja ter učinkovanja.

Varnih tobačnih in povezanih izdelkov ni.
Elektronske cigarete in COVID-19: Zaenkrat ni na voljo podatkov o tem, ali predstavlja uporaba elektronskih cigaret večjo verjetnost za okužbo z novim koronavirusom, prav tako ni na voljo podatkov o tem, ali je povezana z večjo verjetnostjo hujših oblik prebolevanja COVID-19. Možnost okužbe z novim koronavirusom je potencialno lahko večja, ker so pri uporabniku elektronske cigarete prsti (in morda onesnaženi ustnik elektronske cigarete) v stiku z ustnicami, kar povečuje možnost prenosa virusa z roke v usta. Dostopne raziskave tudi kažejo, da ima aerosol elektronskih cigaret škodljive posledice na celice pljuč in zmanjšuje sposobnost odziva na okužbe. Aerosol elektronskih cigaret vsebuje številne strupene snovi, ki imajo potencialne škodljive učinke na pljuča.
Tobačni izdelki, v katerih se tobak segreva: Prav tako še ni na voljo podatkov o tem, ali je uporaba tobačnih izdelkov, v katerih se tobak segreva, povezana z večjo verjetnostjo okužbe z novim koronavirusom ali večjo verjetnostjo hujših oblik prebolevanja COVID-19. Nasploh so verodostojni podatki o teh izdelkih še zelo omejeni, a glede na dostopne podatke je uporaba teh izdelkov verjetno povezana s škodljivostjo za pljuča in imunski sistem. Aerosol teh izdelkov vsebuje številne zdravju škodljive snovi, ki jih najdemo v tobačnem dim in tiste, ki jih v tobačnem dimu ni.

Kje lahko dobite pomoč pri opuščanju kajenja?

  • Na voljo je brezplačni svetovalni telefon za opuščanje kajenja 080 27 77, kjer lahko vsak pridobi vse potrebne informacije o opuščanju oziroma se dogovori za pomoč pri opuščanju preko telefona. Telefon deluje vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro. Svetovanje za opuščanje je dostopno tudi na forumu.
  • Brezplačna individualna svetovanja in skupinski programi za opuščanje kajenja potekajo v centrih za krepitev zdravja in zdravstvenovzgojnih centrih v zdravstvenih domovih po Sloveniji.
  • Zaradi trenutno situacije s koronavirusom svetovanja in delavnice ne potekajo v živo, do takrat pa si lahko pomagate z navodili in nasveti o opuščanju kajenja.
  • V lekarnah so na voljo različne oblike nikotinskega nadomestnega zdravljenja, ki pomagajo kadilcu k uspešnejši opustitvi kajenja. Na voljo so tako žvečilke, obliži in inhalatorji. O uporabi teh izdelkov vam lahko svetujejo v lekarni. Zdravila na recept vam lahko predpiše vaš osebni zdravnik.

Več informacij je  na voljo tudi v spodnjih gradivih.

Kajenje škoduje vašemu zdravjuIzzivi opuščanja kajenjaNe bom več kadil, ne bom več kadilaOpuščanje kajenja med nosečnostjo

Pišite nam