Kaj so kronične bolezni?

Kronične bolezni so skupina bolezni, kamor sodijo bolezni srca in žilja, rak, sladkorna bolezen, kronične bolezni dihal, duševne motnje in mišično-skeletne bolezni. Omenjene bolezni zmanjšujejo kakovost življenja obolelih, obenem pa bolezni srca in žilja ter rak predstavljajo najpogostejši vzrok umrljivosti pri prebivalcih Slovenije.

Pri posameznikih lahko večje tveganje za razvoj teh bolezni ugotovimo na podlagi tako imenovanih dejavnikov tveganja. Med najpomembnejše prištevamo tiste, ki so povezani z nezdravimi življenjskimi navadami posameznika: nezdravim prehranjevanjem, nezadostno telesno dejavnostjo, kajenjem, tveganim in škodljivim pitjem alkohola ter dolgotrajno izpostavljenostjo stresu. Prav tako k razvoju kroničnih bolezni pomembno prispevajo zvišan krvni tlak, zvišana raven maščob v krvi (holesterol, trigliceridi) in zvišan krvni sladkor.  Pomembna dejavnika tveganja sta tudi prekomerna telesna teža in debelost.

Da bi preprečili razvoj kroničnih bolezni oziroma njihov nastanek odložili na čim kasnejše življenjsko obdobje, je potrebno dejavnike tveganja za njihov razvoj sistematično odkrivati in preprečevati.

Za pravočasno odkrivanje tveganja za razvoj kroničnih bolezni ter za krepitev, ohranjanje ali izboljšanje vašega zdravja vam je v slovenskem zdravstvenem sistemu na voljo preventivni program Skupaj za zdravje.