Hiter in pretežno sedentaren tempo življenja nam na nekaterih področjih krči čas in posledično slabo vpliva na naše zdravje. Zato izkoristimo vsak dan sebi v prid in razgibajmo telo. Tako bomo naredili pozitivne korake k dobremu razpoloženju in boljšemu počutju ter okrepili svoje zdravje.

Vsaka minuta telesne dejavnosti je bolje kot nič, vendar se ne zadovoljimo z malo, če zmoremo več. Čas, ki ga aktivno preživimo v naravi, pa za naše telesno in duševno zdravje pomeni največ, kar lahko naredimo sami. Tako se bomo tudi lažje spoprijeli z vsakodnevnimi obveznostmi in skrbmi, se razgibali, nadihali in sprostili.

Kako naj začnem, kaj naj počnem?

  • Razmislimo v čem uživamo in si izberimo dejavnost, ki nam danes ustreza; sprehod po gozdu, v hribe, po mestu, tek, kolesarjenje, vaje za sproščanje doma itd. Pomembno je, da nam je dejavnost v veselje in se ob njej dobro počutimo.
  • Ko nam razmere ne dopuščajo, da se odpravimo v naravo, izkoristimo balkon oziroma hišni vrt ali vsaj na široko odprimo okno. Gibanje na svežem zraku poživi telo in duha. Naredimo nekaj globokih vdihov/izdihov, dvigov na prste, počepov, zakrožimo z rokami, boki. Skratka, raztegnimo in sprostimo telo.
  • Glasba in ples sproščata, še posebej, kadar so v to vključeni ostali družinski člani in/ali prijatelji.
  • Naš dom je lahko tudi naš fitnes; plastenke vode so uteži, stol je opora za sklece, pručka predstavlja stopnico, metla nadomesti palico s pomočjo katere razgibamo ramenski obroč, preproga pa je blazina, na kateri izvajamo vaje na tleh.
  • Mobilne aplikacije, števci korakov, pametne ure so motivator in dnevnik aktivnosti ter napredka. Ni vseeno, ali naredimo 7000 korakov v počasnem ali hitrem tempu – spremljajmo svojo telesno dejavnost. Lahko si tudi preprosto zapisujemo, kdaj in kaj smo počeli, koliko korakov smo naredili in kako smo se ob tem počutili. Ne štejmo le kilometrov in ur, štejmo korake, stopnice, minute, počepe, raztege. Oglejte si še nekaj informacij o aplikacijah za spremljanje telesne dejavnosti.

Preberite še več o primerni količini in priporočilih za telesno dejavnost in si oglejte knjižico Z gibanjem do zdravja.

Z gibanjem do zdravja

Pišite nam